Over de isolatieaanpak

Subsidieregeling voor huiseigenaren

Man die een thermische dakisolatielaag installeert - met behulp van minerale wol

Vanaf 2025 kunnen huiseigenaren in de provincie Groningen en de Noord-Drentse gemeenten Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo subsidie aanvragen voor het isoleren en ventileren van hun huis: de isolatieaanpak.

De ambitie van Groningen en Noord-Drenthe is om als eerste aardgasvrij te worden. Een eerste belangrijke stap op weg naar aardgasvrij is goede woningisolatie.

Alle huiseigenaren in de provincie Groningen en de gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze in Noord-Drenthe kunnen hierdoor in de komende jaren profiteren van de voordelen van een energiezuinige woning én een lagere energierekening. Het doel is om alle huur- en koopwoningen die nu nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn voor 2035 te isoleren tot aan de standaard voor woningisolatie.

Let op: de subsidieregeling kan op dit moment nog niet worden aangevraagd. Er wordt nog druk gewerkt aan de specifieke voorwaarden die daarvoor gaan gelden. De informatie over de isolatieaanpak die nu al bekend is, wordt hieronder toegelicht. Er komen vragen binnen over vergoeding van kozijnen. Goed om te weten is dat kozijnen niet worden vergoed binnen de subsidieregeling. Kozijnen zijn niet noodzakelijk om te komen tot de standaard voor woningisolatie. Lees er hier meer over in het nieuwsbericht: let op voor je een offerte voor isolatiemaatregelen ondertekent.

Kom ik in aanmerking voor subsidie?

De subsidie is te zijner tijd beschikbaar voor huiseigenaren in Groningen en Noord-Drenthe (gemeenten Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo) waarvan de woning nog niet voldoet aan de standaard voor woningisolatie. Deze standaard geeft aan of een huis voldoende geïsoleerd is om aardgasvrij verwarmd te kunnen worden.

Huiseigenaren die na 25 april 2023 isolatie- en ventilatiemaatregelen hebben uitgevoerd kunnen ook in aanmerking komen voor subsidie. Lees hierover meer op deze pagina.

Voldoet je huis al aan de standaard voor woningisolatie? Dan kun je geen subsidie aanvragen. Huizen die na 2012 zijn gebouwd voldoen per definitie aan de standaard voor woningisolatie en komen daarom niet in aanmerking voor de subsidie.

Particuliere verhuurders en VvE’s kunnen ook gebruikmaken van de subsidie. Woningcorporaties hebben al met de overheid afgesproken om hun huizen te verduurzamen.

Op deze pagina vind je het beschikbare subsidiebedrag per type woningeigenaar. Als de regeling definitief is, worden ook alle voorwaarden bekend om gebruik te kunnen maken van de subsidie.

Welke isolatie- en ventilatiemaatregelen worden vergoed?

Door te isoleren, krijgt een huis als het ware een ‘warme jas’. Bijvoorbeeld door isolatie van dak, muren, gevel en vloer. De subsidie vergoedt (een deel van) de isolatie- en ventilatiemaatregelen die nodig zijn om te komen tot de standaard voor woningisolatie. Per huis wordt gekeken welke isolatiemaatregelen daarvoor nodig zijn.

De subsidie vergoedt (een deel van) de volgende maatregelen:

  • Isolatie van je dak
  • Glas vervangen voor HR++ glas
  • Ventilatieroosters of decentrale mechanische ventilatie in de hoofdverblijfruimte plaatsen
  • Vloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie of, als er geen spouwmuur is, het plaatsen van een voorzetwand
  • Het dichten van naden en kieren, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit

Check als de subsidieregeling bekend is goed de voorwaarden wat wel en wat niet vergoed wordt. Zodra de regeling definitief is, lees je dat op deze website.

Verbeterings- en afwerkingskosten niet vergoed

Maatregelen moeten kosteneffectief en noodzakelijk zijn om de standaard voor woningisolatie te behalen. De volgende maatregelen vallen buiten de regeling:

  • Verbeteringen aan je huis, zoals het vervangen van kozijnen, vloeren of daken
  • Triple glas
  • Het wegwerken van achterstallig onderhoud
  • Werkzaamheden zoals schilderwerk of behang

Een uitzondering geldt voor huishoudens met een inkomen tot 140% van het sociaal minimum. Zij komen in aanmerking voor een bijdrage voor de afwerkingskosten. Dit geldt ook voor woningeigenaren in het versterkingsgebied, met uitzondering van zakelijke verhuurders. Op deze pagina vind je meer informatie over de beschikbare vergoedingen.

De subsidie is nu nog niet beschikbaar, blijf op de hoogte

De subsidieregeling is nu nog niet beschikbaar. Het Rijk en de regio werken er samen hard aan om de isolatieaanpak zo snel mogelijk klaar te hebben. In dit nieuwsbericht staat uitgelegd dat er meer tijd nodig is om de subsidieregeling goed uit te werken. Goed is in dit geval belangrijker dan snel. En hoe beter dit nu wordt voorbereid, hoe sneller de uitvoering kan gaan.

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie over de voortgang. Je kunt je ook abonneren op de nieuwsbrief van Nij Begun onderaan de hompage van deze website. Dan ontvang je het laatste nieuws gelijk in je inbox. In december 2024 volgt nieuwe informatie via deze website over de isolatieaanpak.

Een gefaseerde aanpak

Als iedereen tegelijk subsidie zou kunnen aanvragen, kunnen de wachttijden erg lang worden. De openstelling van de subsidie gebeurt daarom eerst geleidelijk in één jaar. De subsidies komt in het eerste jaar beschikbaar in twaalf fases, waarbij steeds een deel van de postcodes in een gebied aan de beurt komt. Na dat eerste jaar is het loket voor iedereen open tot 2035.

In de fasering komen woningeigenaren die na 25 april 2023 al isolatie- en ventilatiemaatregelen hebben uitgevoerd, als eerste aan de beurt. Samen met alle gemeenten wordt de volgorde van de fasering daarna bepaald. Zodra de fasering bekend is, wordt deze door de gemeenten en op nijbegun.nl bekendgemaakt.

Niet wachten, maar nu al isoleren?

Als je nu al je huis wilt isoleren of dat na 25 april 2023 al hebt gedaan, kun je de subsidie later met terugwerkende kracht aanvragen. De voorwaarden en het stappenplan voor het isoleren en ventileren van je huis vind je op deze pagina.

meest gestelde vragen

Heb je nog vragen? Lees dan ook de pagina meest gestelde vragen en antwoorden door.

Meer over isolatie