De afgelopen maanden werkte het team van kwartiermaker Henk Nijboer aan de Sociale Agenda. De inhoud van de agenda is gericht op de doelen die voor de zomer al werden vastgesteld. Om die doelen te behalen, zijn structurele maatregelen nodig. Maatregelen die de komende dertig jaar gaan zorgen voor een flinke inhaalslag op sociaal gebied in Groningen en Noord-Drenthe. Uitgangspunten voor alle onderdelen van de Sociale Agenda zijn: voortbouwen op wat er al is, gemeenschapszin en trots versterken en zorgen dat het geld terechtkomt waar het hoort.
Totstandkoming inhoud
De uitgangspunten, doelen en uitwerking van de Sociale Agenda komen tot stand dankzij honderden gesprekken. Onder andere tijdens grote openbare bijeenkomsten, expertmeetings, bijeenkomsten met jongeren, andere inwoners, organisaties, instellingen, scholen, huisartsen, zorgverleners, maatschappelijke initiatieven en overheden. De brede opbrengst van al deze gesprekken leidde tot de doelen. Deze zijn gericht op het verbeteren van (mentale) gezondheid, kansen voor kinderen en jongeren, leefbaarheid, het tegengaan van intergenerationele armoede, gemeenschapszin en trots.
Van doelen naar maatregelen
De bijeenkomsten met experts vanuit maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, zorg en welzijn, overheden en inwoners, hielpen bij het opstellen van de maatregelen. Zij kunnen goed inschatten wat er concreet nodig is op sociaal gebied in onze regio.
Naast het ontwerpen van de maatregelen, stond ook de doorrekening daarvan afgelopen periode op agenda. Scherpe keuzes zijn nodig, want niet alles kan en wat we doen, doen we goed.
Komende periode
Op dit moment werken de kwartiermaker en zijn team, met betrokken partijen, aan de afstemming van de onderdelen en het finetunen van de Sociale Agenda. In januari volgt de presentatie van de sociale agenda. Gemeenteraden en Provinciale Staten geven daarna hun zienswijze op de Sociale Agenda. Ook inwoners kunnen, na de presentatie, hun mening of ideeën geven over de Sociale Agenda, via de website stemvanprovinciegroningen.nl.
In 2025 start de uitvoering van de maatregelen in de Sociale Agenda.
Over Nij Begun
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok 24 februari 2023 harde conclusies. Groningers en Drenten verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. Dertig jaar lang wordt gewerkt aan herstel en perspectief. De gevolgen van de gaswinning laten diepe sporen na bij een groot deel van onze inwoners. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Zo lang als nodig. Koste wat kost. Het aanpakken van schade, versterking en herstel is daarom de belangrijkste prioriteit. Daarnaast is 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. Ook is er in totaal de komende tien jaar (tot 2035) 1,65 miljard euro voor de isolatie van woningen beschikbaar. In Groningen en Noord-Drenthe zetten we samen de schouders eronder.