Kwartiermaker Jakob Klompien presenteerde op 6 maart 2025 de Economische Agenda van Nij Begun. Hoe staat het er nu mee en wat is de volgende stap?
De Economische Agenda kwam tot stand na gesprekken met inwoners, ondernemers en experts. Ook is nauw samengewerkt met kennisinstellingen en organisaties uit Groningen en Noord-Drenthe. “Het is echt een gezamenlijke agenda: van alle ondernemers en inwoners van Groningen en Noord-Drenthe”, zegt Klompien. “Tijdens de gesprekken merkte ik dat mensen trots zijn op wat er hier gebeurt. Ik zag prachtige voorbeelden van samenwerkingen. De wil om samen verder te bouwen is groot.”

Investeringskader voor de regio
De Economische Agenda vormt een investeringskader voor de komende dertig jaar. Het kabinet stelt hiervoor jaarlijks 100 miljoen euro beschikbaar, met daarbovenop een eenmalige impuls van 250 miljoen euro. De Economische Agenda richt zich zowel op brede investeringen die de hele regio versterken, als op gerichte investeringen in specifieke sectoren. Vanaf 2026 wordt het jaarlijkse bedrag van 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. De extra 250 miljoen euro is bedoeld voor grote projecten, bijvoorbeeld economische ontwikkelingen die nu op ons afkomen, die niet kunnen wachten. Dit moet uiterlijk in 2028 zijn bestemd.
Wat gebeurt er in 2025?
In juni 2025 is de definitieve vaststelling van de Economische Agenda. “In 2025 werken we daarnaast aan drie grote opdrachten”, legt Klompien uit. “Allereerst worden de verschillende thema’s uit de agenda vertaald in een concreter uitvoeringsplan. Tegelijkertijd ontwikkelen we passende financieringsinstrumenten, zoals subsidies en fondsen. Ook werken we aan de uitvoeringsstructuur, waarin wordt vastgelegd hoe we werken en wie waarover mag beslissen.”
Voorbereiden op uitvoering in 2026
“In 2026 starten we met de uitvoering”, vertelt Klompien. “Dan ligt er een zo concreet mogelijk uitvoeringsplan met de belangrijke thema’s uit de Economische Agenda. Het is goed om te merken dat mensen nu al nadenken over mogelijke grote en ambitieuze programma’s en projecten, want een goede aanvraag indienen vergt tijd en voorbereiding. Het indienen van een aanvraag kan vanaf 2026.”
De impact van de economische agenda op inwoners
Klompien verwacht dat de effecten van de Economische Agenda over een aantal jaren merkbaar worden. “Er komt meer werk, betere opleidingskansen en meer mogelijkheden voor omscholing en bijscholing. Ook ontstaan er steeds meer initiatieven die de regio aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld in de vrijetijdseconomie en in het opknappen van dorps- en stadscentra.”
Het mkb als backbone
De Economische Agenda is in belangrijke mate een mkb-agenda, benadrukt Klompien. “Het mkb is onze backbone. We helpen ondernemers vooruit, onder andere door bedrijventerreinen aan te pakken. Die worden vernieuwd en slimmer ingericht, zodat er ruimte ontstaat voor groei en samenwerking. We zetten in op ondersteuning op het gebied van digitalisering en export. En samen met het Rijk en de provincies zorgen we voor snel internet in de hele regio.”
Jongeren hebben de toekomst
Jongeren spelen een belangrijke rol in de toekomst van onze regio. “Ze beschikken over een groot aanpassingsvermogen en denken vernieuwend”, zegt Klompien. “Ze zijn van grote waarde voor de economische ontwikkeling van de regio. Ik vind dat we serieus moeten kijken of jongeren ook een beslissende stem kunnen krijgen in de uitvoering van de Economische Agenda.”
Sociale Agenda versus Economische Agenda
“Mensen zeggen weleens dat de Economische Agenda nog een beetje vaag is”, aldus Klompien. “Dat begrijp ik wel. De Sociale Agenda heeft bijvoorbeeld projecten en programma’s benoemd die dertig jaar gaan lopen. De Economische Agenda heeft dat niet. Dat heeft een belangrijke reden: Wij weten namelijk niet wat over een paar jaar de status van de techniek is en welke techniek en innovaties dan leidend zijn. We weten nog niet waar we over tien of twintig jaar in moeten investeren. In 1998 zei 80% van de Nederlanders bijvoorbeeld nog dat ze nooit met een mobiele telefoon op straat zouden lopen!”
Brede welvaart
De Sociale Agenda en de Economische Agenda van Nij Begun hebben naast verschillen ook veel raakvlakken. “Een fijne plek om te wonen en leven maakt het een stuk aantrekkelijker om hier te blijven werken. En andersom werkt het net zo: als er genoeg werk en kansen zijn, is het ook prettiger wonen. In beide agenda’s draait het om brede welvaart.”
Jakob Klompien kijkt dankbaar terug op de eerste maanden van de Economische Agenda. “Ik voel mij bevoorrecht om dit te mogen doen namens alle inwoners in de regio. En ik ben erg dankbaar voor het enthousiasme en de inzet van mensen die op vrijwillige basis met ons meegedacht hebben.”