Economie

Nieuw perspectief voor Groningen en Noord-Drenthe

Voor de economische agenda, die bij moet dragen aan Brede Welvaart in de regio, is eenmalig € 250 miljoen beschikbaar en in de periode 2026-2055 jaarlijks € 100 mln. In 2023 is een startdocument opgesteld in samenwerking tussen Rijk en regio. Op basis van dit document wordt de Economische Agenda opgesteld. Het Startdocument beschrijft de inhoudelijke hoofdlijnen van de Economische Agenda. Hoofdlijnen gebaseerd op zowel de kabinetsreactie ‘Nij Begun’ als de regionale inzet ‘Ereschuld: herstel en perspectief voor Groningen’. De thema’s energie, gezondheid en landelijk gebied vormen de rode draad. In april 2024 is Jakob Klompien aangesteld als kwartiermaker voor de Economische Agenda.

AMBITIEUS

In juli 2024 is een belangrijke tussentijdse mijlpaal voor de economische agenda bereikt: de uitgangspunten van de kwartiermaker en zijn team zijn gepubliceerd om er een reactie op te kunnen geven. Groningers en Noord-Drenten kunnen dit van 9 juli tot eind september doen via de website Stem van provincie Groningen. De uitgangspunten gaan over perspectief, samenwerking, aanpak, beloften en ook over onderwerpen waar de agenda niét voor is. Met de uitgangspunten zet de economische agenda koers naar een zorgvuldige gezamenlijke aanpak, met inbreng van gevarieerde groepen meedenkers, gericht op het realiseren van tastbaar resultaat en structurele ontwikkelingen. Klompien: ‘Onze uitgangspunten zijn ambitieus en dat is ook nodig omdat we streven naar baanbrekende  investeringen in projecten en programma’s met een grote economische impact. Dat vraagt om lef en ambitie. Ik nodig iedereen uit om met ons mee te denken.’ Wie mee wil denken kan dat doen via Stem van provincie Groningen. De online raadpleging loopt tot eind september.

VERVOLG

De uiteindelijke Economische Agenda wordt opgeleverd aan het einde van 2024. Het gaat daarbij zowel om uitwerking van de inhoud als om het verder invullen van de samenwerkings- en uitvoeringsvormen en de financiële kaders. Dit alles gebeurt uiteraard in nauwe samenwerking met de andere agenda’s, partnerorganisaties zoals kennisinstellingen en het bedrijfsleven en inwoners. Er volgen meer gelegenheden om offline en online mee te praten.