Isolatieaanpak
Groningen en Noord-Drenthe als eerste aardgasvrij
Woningeigenaren in de provincie Groningen en de gemeenten Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo (Noord-Drenthe) kunnen in het eerste kwartaal 2025 subsidie aanvragen om hun woning te isoleren. Wil je niet op deze subsidieaanvraag wachten en nu al jouw woning isoleren of heb je dat na 25 april 2023 al gedaan, volg dan dit stappenplan en de voorwaarden om de extra subsidie aan te kunnen vragen vanaf het eerste kwartaal 2025. Deze extra subsidie is een van de maatregelen van Nij Begun om de ereschuld aan Groningen en Noord-Drenthe in te lossen als gevolg van de gaswinning.
Voor wie geldt dit stappenplan?
- woningeigenaren die nu al hun woning willen isoleren;
- woningeigenaren die na 25 april 2023 hun woning geïsoleerd hebben.
Moet ik de kosten zelf voorschieten als ik nu al wil isoleren?
Als je nu al je woning wil isoleren, dan schiet je de kosten zelf voor. Is dat niet mogelijk, dan kun je geld lenen via het Nationaal Warmtefonds. Maar je kan ook wachten met het isoleren tot deze extra subsidie is aan te vragen. De subsidie loopt 10 jaar en het loket voor aanvragen blijft open tot 2035. Aan het regionale loket waar je straks de subsidie kan aanvragen, wordt nog gewerkt. Zodra dit loket open is, krijg je hierover bericht van je gemeente.
Voorwaarden extra isolatiesubsidie
- Alleen isolatie- en ventilatiemaatregelen die nodig zijn om te komen tot de ‘isolatiestandaard’, komen in aanmerking voor subsidie. Deze isolatiestandaard geeft aan wanneer de woning op de juiste manier is geïsoleerd en hierdoor geschikt wordt voor een andere en duurzame manier om uw woning te verwarmen. Meer informatie hierover vind je op de website van het RVO.
- De afwerking van de isolatiemaatregelen, bijvoorbeeld schilderwerk of behang, vallen niet onder de subsidie.
- Uitzondering: woon je in het versterkingsgebied of heb je een inkomen tot 140% van het sociaal minimum, dan krijg je tot € 1.000 vergoed voor de afwerkingskosten. Meer informatie over het sociaal minimum vind je op de website van UWV.
- Verbeteringen van je huis zoals het vervangen van kozijnen, vloeren of daken vallen niet onder de subsidie.
- Uitzondering: heb je een energieadvies gekregen waarin staat dat deze verbetering nodig is om de isolatiestandaard te halen, dan komen deze werkzaamheden wel in aanmerking voor subsidie. Een voorbeeld is dat soms nieuwe kozijnen nodig zijn omdat het nieuwe glas absoluut niet in de bestaande kozijnen gezet kan worden.
- Isolatie van uitbreidingen van uw woning zoals een aanbouw of een nieuwe verdieping vallen niet onder deze subsidie.
Stappenplan als je jouw woning nu al wil isoleren
- Totdat deze extra subsidie beschikbaar is, schiet je de kosten zelf voor. Als dat niet mogelijk is, dan kun je geld lenen via Nationaal Warmtefonds.
- Een energieadviseur kan je helpen om te bepalen welke isolatie- en ventilatiemaatregelen nodig zijn om de isolatiestandaard te halen. Je kan zelf een energieadviseur inschakelen. Veel gemeenten hebben hiervoor mogelijkheden. Kijk op de website van je gemeente en neem bij vragen contact op met je gemeente.
- Woningeigenaren in Nederland zijn verplicht om hun woning natuurvriendelijk te isoleren. Schakel daarom een professioneel isolatiebedrijf in. Kijk op www.natuurvriendelijkisoleren.nl voor een isolatiebedrijf in jouw regio.
- Bewaar alle aankoopbonnen, offertes en facturen die je hebt gekregen voor de isolatiemaatregelen.
- Maak foto’s van de situatie vóór, tijdens en na de isolatiewerkzaamheden.
- Vraag na afloop van de werkzaamheden de landelijke isolatiesubsidie (ISDE) aan en bewaar de brief waarin staat hoeveel subsidie je krijgt.
- Vanaf het eerste kwartaal 2025 is het mogelijk om bij het regionale loket de extra subsidie aan te vragen. Dit loket is momenteel nog in ontwikkeling. In het najaar van 2024 komt er duidelijkheid over de openstelling van het loket in 2025. Zodra hierover meer informatie bekend is, krijg je hierover bericht via jouw gemeente en op deze website.
Meer informatie
- Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over deze extra subsidie, kijk dan op de website van je gemeente en zoek bijvoorbeeld op ‘isolatie’ of neem contact op met je gemeente. Gemeenten hebben vaak energiecoaches of specifieke informatie en regelingen beschikbaar. Ook de website www.regionaalenergieloket.nl geeft specifieke informatie per gemeente.
- Informatie over deze maatregel (28 en 29 van Nij Begun) op www.rijkoverheid.nl.