Sociaal

Versterken van brede welvaart voor de inwoners van Groningen en Noord-Drenthe

De Sociale Agenda van Nij Begun moet ervoor zorgen dat Groningen en Noord-Drenthe in de komende dertig jaar weer op het landelijk gemiddelde komen op het gebied van:

  • Verbeteren van (mentale) gezondheid;
  • Vergroten van de leefbaarheid;
  • Kansen voor kinderen, jongeren en de volgende generatie;
  • Deelnemen aan werk en verminderen van armoede.

Hierbij is specifiek aandacht voor kinderen en jongeren die opgroeien in een minder kansrijke omgeving.

Doelen en hoofdrichtingen Sociale Agenda

In de zomer van 2024 stemden de colleges van de provincie Groningen en de Groningse en Noord-Drentse gemeenten in met de doelen van de sociale agenda. Deze doelen en de latere sociale agenda komen voort uit honderden gesprekken met inwoners, organisaties, vrijwilligers, gemeenten, Rijk, experts en vele anderen. Op basis van alle gesprekken en de doelen, zijn drie fundamenten vastgesteld, die de basis vormen voor de sociale agenda.

Drie fundamenten onder de Sociale Agenda

  • Het eerste fundament van de Sociale Agenda is ‘het stimuleren van gemeenschapszin en trots’. Dat willen we doen door inwoners weer vertrouwen te geven en prachtige initiatieven die al worden ondernomen te ondersteunen. Sportclubs, muziekverenigingen, vrijwilligersorganisaties, inwoners en agrariërs spelen hierin een belangrijke verbindende rol. Met investeringen in plekken waar mensen samen komen, zoals buurt- en dorpshuizen. Inwoners kunnen straks op een laagdrempelige manier budget aanvragen voor maatschappelijke, culturele en sportieve initiatieven. Ook is er geld om de Groningse en Noord-Drentse cultuur te stimuleren.
  • ‘Er eerder bij zijn’ is het tweede fundament. De grootste investering is het letterlijk vergroten van de wereld van onze kinderen door meer uren op de basisschool aan te bieden. Zo krijgt elk kind de kans een muziekinstrument te leren spelen, te sporten en zich te ontwikkelen. Dit betekent voor alle kinderen minimaal twee uur extra les. Voor de scholen die dit nodig hebben, komt maximaal zes uur extra les beschikbaar. De praktijk wijst uit dat dit effectief is. Daarnaast laten veel jongeren weten dat zij vaak te laat steun kunnen krijgen, terwijl de mentale gezondheid onder druk staat. Door Groningers en Noord-Drenten eerder te steunen op school, in de wijk en tijdens zwangerschappen willen we ellende voorkomen.
  • Het derde fundament is ‘fundamentele problemen structureel aanpakken’. Intergenerationele armoede, schulden en een gebrek aan leesvaardigheid vragen langjarige programma’s om die problemen écht aan te pakken. Zo wordt geïnvesteerd in lees- en digitale vaardigheid, worden mensen met schulden door buddy’s geholpen en bestrijden we voortijdige schooluitval.

Zestien maatregelen Sociale Agenda

Op basis van deze fundamenten zijn zestien concrete maatrelen uitgewerkt. Die zijn de kern van de inhoud van de Sociale Agenda. Op 23 januari 2025 is de Sociale Agenda gepresenteerd. Een agenda van, voor en door Groningers en Noord-Drenten. De Sociale Agenda wordt gesteund door de maatschappelijke partijen en organisaties, het kabinet en de colleges van de provincie Groningen en de dertien betrokken Groningse en Noord-Drentse gemeenten. De agenda is gestuurd naar Tweede Kamer, gemeenteraden en Provinciale Staten. Inwoners van Groningen en Noord-Drenthe kunnen de Sociale Agenda met alle maatregelen vinden bij documenten. In 2025 start de uitvoering van de plannen.

Reageer online op de Sociale Agenda Nij Begun

 Het team van de Sociale Agenda vraagt inwoners welke maatregelen zij het belangrijkste vinden en of ze ideeën hebben voor de uitvoering ervan. Mensen kunnen hierop online reageren tot 10 maart 2025.

Bekijk een korte toelichting van kwartiermaker Henk Nijboer op de Sociale Agenda.

Foto boven: Stella Dekker Fotografie