Groningse AI-fabriek een stap dichterbij

Naast de investeringen van de Economische Agenda van Nij Begun, voor de AI-fabriek in Groningen, heeft nu ook het Rijk geld beschikbaar gesteld. Hiermee is de Groningse AI-fabriek een stap dichterbij. Nu is het nog wachten op Europese financiering. In het najaar is bekend of deze financiering wordt toegekend.

Groningen is de beoogde locatie voor deze AI-fabriek. Onze regio heeft de ruimte, de technische kennis en het netwerk van onderwijsinstellingen en innovatieve bedrijven. De AI-fabriek is een krachtige innovatiehub waar ondernemers, onderzoekers en overheden samen bouwen aan de technieken van morgen en kennis delen. Bedrijven kunnen er experimenteren met AI-toepassingen, data veilig opslaan en gebruikmaken van een supercomputer met enorme rekenkracht. Het wordt een broedplaats voor innovatie: van slimme landbouw tot betere zorg, en van energienetwerken tot veiligheid, defensie en maakindustrie.

Fantastische kans

“Dit is een fantastische kans voor Groningen en Noord-Drenthe. Het sluit goed aan bij de economische plannen die we in deze regio hebben, het trekt nieuw talent aan, zorgt voor meer banen en stimuleert de groei van onze sterke digitale sector”, aldus kwartiermaker Jakob Klompien. Staatssecretaris van Marum nam samen met de regionale bestuurders, al eerder het besluit om hier vanuit Nij Begun aan bij te dragen.

In eigen beheer

Kunstmatige intelligentie (AI) is de technologie die onze economie, veiligheid en manier van leven de komende jaren gaat bepalen. Op dit moment komen de belangrijkste innovaties uit de Verenigde Staten en China. Dat maakt Europa, en dus ook Nederland, te afhankelijk van anderen. Voor zowel onze digitale onafhankelijkheid als economische kracht is dit onverstandig. Daarom zetten het kabinet en overheden in Groningen en Noord-Drenthe in op 200 miljoen euro financiering voor een Nederlandse AI-fabriek in Groningen.

Eddie van Marum, staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “De fabriek komt hopelijk naar het Noorden dankzij regionale inzet, visie en samenwerking. Het voorstel is echt een gezamenlijke inspanning van regio en Rijk. Dat zie je ook terug in de financiering. Een schoolvoorbeeld van het hefboomeffect waar we met de Economische Agenda op inzetten.”

Samenwerking

De investering komt voort uit een samenwerking tussen het Rijk, de regio Groningen/Noord-Drenthe en Europese partners. Het kabinet heeft besloten om 70 miljoen euro bij te dragen. Vanuit de Economische Agenda van Nij Begun is 60 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast is er een Europese subsidieaanvraag ingediend van 70 miljoen euro. Dit loopt nog. In het najaar wordt de toekenning bekendgemaakt. Daarmee kan de totale investering op 200 miljoen euro uitkomen.

Op volle kracht in 2027

Als de aanvraag volgens planning verloopt, start het expertisecentrum medio 2026 en draait de supercomputer begin 2027 op volle kracht.