Meest gestelde vragen en antwoorden

Alles op een rij

algemeen

Welke maatregelen vallen er straks onder de regeling?

Isolatiemaatregelen die onder de regeling vallen zijn:

  • Isolatie van je dak
  • Glas vervangen voor HR++ glas
  • Ventilatieroosters of decentrale mechanische ventilatie in de hoofdverblijfsruimte
  • Vloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie of, als er geen spouwmuur is, het plaatsen van een voorzetwand
  • Het dichten van naden en kieren, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit

Check als de subsidieregeling bekend is goed de voorwaarden wat wel en niet vergoed wordt. Zodra de regeling definitief is, lees je daarover op deze website.

Krijg ik altijd 20.000 of 40.000 euro vergoed?

Nee, het is niet zo dat elke huiseigenaar standaard het maximale bedrag ontvangt. Per woning wordt gekeken welke isolatie- en ventilatiemaatregelen nodig zijn om te komen tot de standaard voor woningisolatie.

In uitzonderlijke gevallen kan de subsidie voor een slecht geïsoleerd huis oplopen tot het maximale bedrag. De meeste huizen zullen minder kosten maken om te voldoen aan de standaard voor woningisolatie.

Als de kosten om te komen tot die standaard toch boven het maximale subsidiebedrag uitkomen, is er geen extra subsidie beschikbaar binnen deze regeling. Huiseigenaren zijn niet verplicht om alle maatregelen die nodig zijn om de standaard voor woningisolatie te halen uit te voeren.

Op deze pagina vind je het beschikbare maximale subsidiebedrag per type woningeigenaar.

Waarom zijn er verschillen in de vergoeding?

De isolatieaanpak geeft een extra compensatie aan particuliere huiseigenaren in het versterkingsgebied. Zij zijn het hardst getroffen en hebben de meeste hinder en schade gehad van de gaswinning. Daarom krijgen zij 100% vergoeding voor de isolatie- en ventilatiemaatregelen die nodig zijn om te komen tot de standaard voor woningisolatie, tot een maximum van 40.000 euro.

Ook krijgen huishoudens met een kleine portemonnee en een onvoldoende geïsoleerd huis een tegemoetkoming.

Alle overige woningeigenaren die nog niet voldoen aan de standaard voor woningisolatie komen in aanmerking voor een vergoeding voan 50% voor de isolatie-en ventilatiemaatregelen die nodig zijn om te komen tot de standaard voor woningisolatie, tot een maximum van 20.000 euro.

Maakt het bouwjaar van een huis ook nog uit om in aanmerking te komen?

Ja, het maakt uit in welk bouwjaar je woning is gebouwd. Woningen gebouwd na 2012 voldoen al aan de standaard voor woningisolatie en komen niet in aanmerking voor subsidie.

Wat betekent het als mijn huis tot de standaard voor woningisolatie wordt geïsoleerd?

Als een huis voldoet aan de standaard voor woningisolatie, dan betekent dit dat het huis op het gebied van isolatie klaar is om over te kunnen gaan naar een duurzame manier van verwarming (via warmtepomp of warmtenet).

Op de website van RVO is meer informatie te vinden over de standaard. Voor deze subsidieregeling wordt ongeachte het bouwjaar van de woning de naoorlogse standaard voor woningisolatie gehanteerd. Een energieadvies kan helpen om te bepalen welke maatregelen er voor jouw huis noodzakelijk zijn.

Wat is natuurvriendelijk isoleren?

Huiseigenaren zijn verplicht om als ze hun huis willen isoleren dit op natuurvriendelijke wijze te doen.
Onder daken en in spouwmuren van huizen kunnen zonder dat je het weet vogels en vleermuizen leven. Bij natuurvriendelijk isoleren worden de dieren in de gelegenheid gesteld om te verhuizen. Kijk voor meer informatie op https://www.natuurvriendelijkisoleren.nl/.

Inhoud subsidie

Kan ik als huiseigenaar advies krijgen over welke isolatie- en ventilatiemaatregelen ik kan nemen?

Ja, dat kan. Zodra de regeling opengaat kun je een afspraak met een coach of adviseur inplannen.

Wil je al eerder aan de slag en ook graag advies van een coach of adviseur? Raadpleeg dan je gemeente voor meer informatie. Daar vind je specifieke informatie over de mogelijkheden die voor jouw beschikbaar zijn.

Wordt het vervangen van kozijnen ook gesubsidieerd?

Nee, kozijnen worden niet vergoed binnen de subsidieregeling. De subsidieregeling vergoedt alleen isolatie- en ventilatiewerkzaamheden om te komen tot de standaard voor woningisolatie. Kozijnen zijn geen isolatiemaatregel en niet noodzakelijk om te komen tot de standaard voor woningisolatie.

Tot nu toe is gezegd dat deze maatregelen ‘in principe’ niet onder de regeling vallen. Er is een uitzondering opengehouden, namelijk wanneer uit een onafhankelijk energie-adviesrapport blijkt dat zo’n maatregelen nodig is om aan de isolatiestandaard te kunnen voldoen. De praktijk laat zien dat bijvoorbeeld nieuwe kozijnen vrijwel nooit nodig zijn omdat isolerend HR++ glas eigenlijk altijd in de bestaande kozijnen past. Achterstallig onderhoud en triple glas vallen buiten deze regeling en het vervangen van kozijnen om die redenen dus ook.

Worden zonnepanelen ook gesubsidieerd?

Nee, zonnepanelen vallen niet onder isolatie- en ventilatiemaatregelen en worden niet vergoed binnen de subsidieregeling.

Wordt triple glas ook gesubsidieerd?

Nee, triple glas wordt niet vergoed binnen de subsidieregeling. Triple glas is niet noodzakelijk om te komen tot de standaard voor woningisolatie.

Als uit het advies van een energiecoach of energieadviseur blijkt dat HR++ glas een aanbevolen maatregel is en je kiest zelf voor triple glas, krijg je een vergoeding tot het bedrag dat HR++ glas zou kosten. De extra kosten voor triple glas betaal je zelf.

Als je huis al volledig geïsoleerd is, kun je deze subsidie dan ook gebruiken voor bijvoorbeeld een warmtepomp?

Nee, de subsidie vergoedt alleen isolatie- en ventilatiemaatregelen die nodig zijn om te komen tot de standaard voor woningisolatie.

Moet ik ook ISDE-subsidie aanvragen wanneer ik ga isoleren?

Nee, de subsidie is inclusief de al bestaande ISDE-subsidie. Zodra de subsidie beschikbaar is hoef je dus niet een ISDE-subsidie apart aan te vragen.

Heb of ga je je woning isoleren na 25 april 2023 maar vóórdat de subsidieregeling definitief is? Vraag dan na afloop van de werkzaamheden nog wel zelf de ISDE-subsidie aan en bewaar de brief waarin staat hoeveel subsidie je krijgt. De extra subsidie vanuit Nij Begun kun je aanvragen, zodra deze beschikbaar komt.

voor wie?

Komen eigenaren van een VvE ook in aanmerking voor deze subsidie?

VvE’s kunnen ook in aanmerking komen voor de subsidieregeling. De details hiervan worden op dit moment nog uitgewerkt in de regeling. Zodra de regeling definitief is, wordt hier meer informatie over gedeeld.

Hoe zit het met MKB-, bedrijfspanden en agrobedrijven?

De regeling is alleen bedoeld voor huiseigenaren. Bij bedrijfspanden en agrobedrijven komt alleen het woongedeelte in aanmerking. Ook woonboten en woonwagens kunnen in aanmerking komen voor de subsidie.

Mag ik deze maatregel ook combineren met de versterking van mijn huis?

Huiseigenaren met een (middel)zware versterking, waarbij de bouwtijd minimaal vier maanden is en zij niet thuis kunnen wonen, komen in aanmerking voor 100% vergoeding voor isolatie- en ventilatiemaatregelen die nodig zijn om te komen tot de standaard voor woningisolatie. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) neemt als de woningeigenaar dat wil de isolatie- en ventilatiewerkzaamheden direct mee in de versterkingswerkzaamheden, zonder extra kosten.

Lees op de website van NCG meer over hoe jij je huis kunt verduurzamen tijdens de versterkingswerkzaamheden.

Voor huizen waar lichte versterking nodig is wordt op dit moment onderzocht of hier een combinatie van werkzaamheden mogelijk wordt.

Ik heb mijn huis vóór 25 april 2023 verduurzaamd. Kan ik een vergoeding aanvragen voor deze isolatie- en ventilatiewerkzaamheden?

Nee, dit is niet mogelijk. De subsidie werkt met een terugwerkende kracht tot 25 april 2023. Alleen isolatiewerkzaamheden die na deze datum zijn uitgevoerd vallen onder deze subsidieregeling.

De datum van 25 april 2023 is gekozen, omdat dit de datum is dat de kabinetsreactie werd gepresenteerd.